Sape follow dia comeyl , hehehe =)

Sunday, April 17, 2011

laluna : amalan hidup berjiran :)

assalamualaikum ! again !

 ni entry ke tiga aku update for hari ni.. hehe, hope korang tk bosan membaca ye ! :) yang rajin komen tu sile-sile... aku pun baru kot dalam berblogging nie. thx for all the support , hehehe
erm.... for dis petang yang dah nak bawak ke magrib ni aku nak membebel skit tentang kehidupan berjiran. motif lalun oi ? haha.nie semua gara-gara jiran baru ( baru ke ? ) tak la baru sangat ... daripada kecik dulu aku dah berjiran pun dengan diorang, but time aku naik darjah satu (aloo tomelnye) hahaha.. aku pindah duduk rumah maklong aku , then tak jumpe mereka dah... sekarang nie, lepas aku dh 21 tahun.... (tue kn ? ) haha.. aku berpindah ke tanah arwah moyang yang di berikan atas name Haji Mohd Nor bin Haji Hussin , which means my dad ler .. so that kami berjiran la sekali lagi.. bile mane dia pun buat rumah sendiri atas tanah , dekat depan rumah aku tu :)

alkisahnya, petang tadi , lepas asar, aku wat-wat la rajin basuh keta ... haha, padahal wira sayang aku tuh dah berhabuk dah.. cis2, pemalas sungguh aku nie. hahaha..

sambung balik story :
dengan selumber aku pon basuh ler keta tu . bersungguh-sungguh ni,. gosok sane sini ... sampai berkilat keta tu aku buat ! :)
tibe-tibe jiran aku ni datang sape my dad yang dok sebuk buat car park baru tuk keta yang ade kat rumah ni ...

ustaz : assalamualaikum haji ...

ayah  : waalaikumsalam ,ustaz ...

ustaz : nie ade beberapa zink-zink lame yang bole dipakai lagi ni.. bole la buat tambah-tambah , untuk buat tempat letak kereta ni. saya dah suruh zulkarnain hantarkan tadi .

ayah  : eh... terima kasih ustaz , susah jek. hari tu kan saya dah janji nak ambil sendiri .

ustaz : eh .. tak pelah ...bukan berat sangat .

lepas tu aku tak fokus dah ape yang diorang duk borak , sebab time aku basuh keta tu, aku tak pakai tudung pon.. kelam kabut aku nyorok belakang keta..huhu (padan muke ish, ish, perangai , ni jangan tiru tau , hehe )

then lepas jek basuh keta, aku pun bawak la baldi dengan shampuu keta tu masuk dalam rumah . basuh tangan ape sume, tutup tingkap semua . sebab dah petang. tibe-tibe , ade satu wira puteh berhenti depan rumah aku .. aku confius , sape lak datang ni ? keta tu ,macam adik cik tini ( ibu tiri aku )tapi nampak macam kereta achik pun ade jugak, (makin blurr ni )
ade sorang awek bertudung labuh keluar daripada kereta . omak ai ! jiran aku rupenye, haha.. macam mana keta jiran sendiri pon aku bole tak ingat , sengal ! ish...perangai ...

dia bagi salam... aku pun bukak ler pintu . aku keluar , sambil jawap salam , dia senyum tersipu-sipu, yela name jek jiran, tapi mane penah aku duk berborak dengan dia...
then dia pun sambil sengeh2 hulur satu plastik kat aku, then dia salam aku .

maya : akak ni mak kite bagi kuih daripada indonesia ..( diaorng memang orang indonesia , tapi yang belah orang alim2 tu .. )

aku  :ouh,, yeke ? terima kasih .. hehe.

maya : (still sengeh2)

aku  : (senyum jelah )
then dia masuk balik dalam kereta , aku senyum jek pandang mak dia, mak dia plak angkat tangan. dalam hati ni ckp " hai baiknya diorang nie. tadi dah bagi zink tok buat tempat letak keta tu .. ni bagi kuih lagi, mesti dia nak balas yang hari punye ... hee )

so moral of the story, kehidupan berjiran ni kena la ade tolak ansur, tolong menolong , dan saling tegur menegur, aku suke gak duk sinie , even though baru lagi... dengan suasana jiran yang macam nie, aman harmoni jek :)

penting nye jiran dalam kehidupan kita ni , macam -macam wey .. time susah , kite nak balik kampung ke, diorang la yang tolong tengok-tengok kn rumah. time kenduri kendara ape sume, dorang datang tolong mase buat rewang ( masak memasak ) , kesepakatan membawa kebaikan :)
so , hargailah dan hayati lah kehidupan berjiran ni baik -baik ye :)
kat bawah ni aku nak share link untuk tatapan enkorang, ni baik untuk jage kesihatan korang.. sile kelik kat sinie.

selamat beramal ! ( tibe2) hehe :)

http://inspirasihatcantik.blogspot.com
http://www.facebook.com/greenfit4u

No comments:

ce tekan , ce tekan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...