Sape follow dia comeyl , hehehe =)

Thursday, August 25, 2011

Laluna : Rindu nak buad Kuih raya bersama arwah :')



Assalamualaikumm ... korang gah buad pe tu ? aku bosan lar.. hmm .. tadi supposed to pegi shopping tau . tapi tak jadi .. *torn in between* tak pat tunaikan janji gan fik.. hope dia tak marah . :|

...................................................................................................................................


tengah sedap sedap facebooking tadi . cousin aku .. post status , dia suh akak dia turun bawah , nak buad kuih raye.. satu rumah pon berfacebook gak an ..hehe. punye la maju zaman skg nih.

tapi aku tetibe terasa rinduuu , rinduu nak buad kuih raye dengan arwah mak. macam mase zaman kekecik dlu . hehe.ouhh,for your information , aku dah 12 tahun tak buad kuih raye tau .. so , memang failed ler .. sebab after that memang tk penah sekali pon try buad kuih raye. hee...setakat cekodok tu tahu ler aku . hahaha *teruk la ko ni lalunn weh ;p

mase tu . aku tak ler tolong mak godak tepung ke ape , keje aku jage avon tu and jadi tukang makan kuih jeh pon . ;p  haha..
tapi dalam mase yang same.. hati si kecik ni terniat gak nak tahu camane ley ter kuar bentuk bintang , bulan , ape sume daripada kuih raye yang dh siap terbentuk tu ..

contoh acuan untuk membentuk kuih.

jadi , di sebabkan anak dara dia sorang ni beriya nak tahu , mak pun ajar aku pelan pelan . camne nak bagi kuih tu jadi bentuk camtu. haha .. lepas pada tu , dah terer... 'mengimol' aku nak buad semua kuih tu ikot acuan aku sendiri . kalau aku rase acuan tu tak menarik jeh, aku buad sikit sikit jeh, yang cantik cantik cam butterfly tu , haa aku buad byk byk .  kih2 .. ^^

habis bentuk kuih tu aku kerja kan... asal bole jeh tekan lelaju kan. haha yang acuan tu dulu ade yang pakai jari untuk kuarkan isi acuan  tu kn  ..

jari budak umur 8 tahun .. besar mane je weh . haha kelaka bile ingat balik. *budget comel je aku cite perangai aku time tu kan. hehehe.

lepas je siap kuih tu , aku orang first merasmikan kuih kuih tersebut.. memang byk yang masuk dalam perut rather than yang masuk dalam balang. haha mak aku tension je. nak marah kang budak budak.. anak dia sorang jelah ppuan ni haa kan . hehehe ..ngade betol. huhu.

sepanjang temankan mak buad kuih malam tu , mulut aku ler paling kuat membebel , macam macam aku tanya. semua mak jawap dengan full explanation and dengan kesabaran. hehe.

bile tibe malam raye, aku ler paling eksaited giler mase masukkan kuih raya dalam balang . almaklum ler , hasil usaha sendiri kan :) kekecik dah reti buad kuih .. baik tak ? ade sesape nak buad menantu tak time tu ? hahaha.. *tapi maap ler , skg je hampehh skit. hehe.

then ..
untuk tahun tahun kemudiannya.. she passed away .. :'(
takde lagi kuih raya buad. semua kuih tunjuk . semua orang makin busy . kerja . malam baru ade rumah . persiapan raya tiada keEKSAITEDtan seperti dulu.. sekadar biasa biasa saja. mungkin sebab umur pon dah makin meningkat , tahap kematangan membuatkan aku tak berapa nak beriya untuk beraya.

untuk ramadhan kali ni, belom berkesempatan untuk melawat kubur arwah lagi . maybe sabtu nanti baru pergi. nak kemas kemas sikit , tukar kain , cat sikit nisan tu.. :') biar pagi raya time sedara mara melawat nanti berseri sikit kubur arwah .. insyallah . semoga Arwah mak di tempat kan di kalangan orangorang beriman :')
rinduu mak .. rindu nak cium tangan mak.. hehe.. *syahdu lak mase taip ni.huhu.

my mak :')


Lalunn : teringat pesan mak .. walau ape pon terjadi jangan duduk berpisah dengan ayah and adik adik...alhamdulillah, aku masih disini . cume untuk sambung belajar for degree. i have to moved on , melangkah sedikit but i'll promise if takde pape aktiviti minggu tu .. i'll be back :')


7 comments:

liana.syazwani said...

be strong :D doakan dia banyak2 :D okay

atiqa aris said...

sabar eh.look forwrd.semoga roh arwahyarhama mak awak dicucuri rahmat:)

LUTFI SYAFIQ said...

love the way u tulis entry ni. even mcm entry sedih, tapi u kasi happy jer keadaan. bagus2. same2 kte doakan mak u ea.. jgn sedih2 tme rye tau. :)

Anas Clay said...

Al-Fatihah. Be strong for her. She would be proud to see a woman you have become.

Miss Lalunn said...

wani : thanks :'). always :)

Atiqa : insyallah.amin :')

Lufti : 12tahun. i'm getting strong now..maybe . hehe.. insyallah thanks lutfi :')

Anas : thanks babe. hope so :')

QAQA atiqah said...

huwaaaa, aku ase nak nangis plak bace entri ney . dgn lagu syahdu blog ko ney . jgn sesedih lalun :) kiteorg ade , walaupun kiteorg tk la sesempurna mak kau :') al-fatihah utk mak kau .

Miss Lalunn said...

thanks qa :')

ce tekan , ce tekan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...