Sape follow dia comeyl , hehehe =)

Wednesday, February 1, 2012

laluna : Elakkan minum berdiri . #infokhamis :)

Asslamualaikum :)
hey korang.. dah lame aku tak post something yang benefit untuk berkongsi kan. hmm..okay aku terjumpe satu info ni. aku dah lame tahu dah .. tapi kadang kadang buad jugak, haishh..
korang tahu tak sebenarnye minum berdiri tu tak bagus ? nak tahu kenapa ? jom bace ni :)


Mengapa Rasululloh SAW melarang kita minum sambil berdiri???

Ternyata secara perubatan, dlm tubuh kita terdapat penapis sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke kantung kencing, boleh mnyebabkan penyakit kristal ginjal.

Subhanallah, tiap perintah dan larangan Rasul pasti bermanfaat bgi umatnya!
Terapi air putih : JANGAN LUPA BANYAKKAN MINUM AIIR MASAK.. 
1. Minum 2 gelas air setelah bangun tidur dpat membersihkan organ-organ internal.
2. Minum segelas air 30 minit sebelum makan dapat membantu fungsi seluruh pencernaan + ginjal
3. Minum segelas air sebelum mandi dapat menurunkan tekanan darah
4. Minum segelas air sebelum tidur dapat mencegah stroke + serangan jantung



laluna : that's why aku suke order air suam kalau minum kat kedai . air manis memang kurang sikit. :)
lepas ni nak bawak je botol air pegi mane mane sng :)

2 comments:

moharaf said...

yea. banyak kali tahu pasal ni. tapi abaikan jugak. nak dapat pahala,minum duduk la. sunnah rasulullah tuuu.

Miss Lalunn said...

moharaf : same la kite . heee.. ye , ye ..lepas ni lebih bersopan bile nak minum ye :)

ce tekan , ce tekan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...